Vaccinaties Indonesië

Reisvaccinaties Indonesië

De Republiek Indonesië, in de volksmond beter bekend als Indonesië, ligt in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit een groep van 17.508 eilanden en is daarmee de grootste eilandstaat van de wereld. Elk land heeft zijn eigen unieke plant- en diersoorten, waardoor het land beschikt over parelwitte stranden, een zee met unieke koraalsoorten en dichtbegroeide jungles. Het Komodo-eiland is de enige plek ter wereld waar de indrukwekkende komodovaranen leven. Voordat je van deze natuurpracht kan genieten, is het belangrijk dat je de benodigde vaccinaties haalt. Welke vaccinaties je nodig hebt voor je trip naar Indonesië lees je hieronder.

Indonesië vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • Buiktyfus
  • DTP
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Encefalitis
  • Gele koorts
  • Hepatitis B
  • Tuberculose
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Indonesië

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Verplichte vaccinaties Indonesië

Momenteel zijn er geen verplichte vaccinaties wanneer je naar Indonesië wilt reizen. Wel zijn er een aantal vaccinaties die worden aangeraden voor iedereen die naar Indonesië afreist. Overleg met de reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor Tuberculose noodzakelijk is in uw situatie.

Aanbevolen vaccinaties Indonesië

Hieronder vind je de aanbevolen vaccinaties voor Indonesië. Alle reizigers die naar Indonesië gaan, krijgen het advies om deze inentingen te halen. Wanneer je deze vaccinaties wilt halen, kun je hier gemakkelijk een of meerdere afspraken voor maken.

Buiktyfus

Buiktyfus begint met klachten die lijken op griepsymptomen, waarna de klachten zich uitbreiden tot buikpijn en diarree. De ziekte wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie die in water en voedsel kan voorkomen. Een vaccinatie tegen tyfus bestaat uit één prik, waarna je gedurende drie jaar voor 60 tot 70% tegen de ziekte bent beschermd. Of een inenting tegen buiktyfus nodig is, hangt onder andere af van je gezondheid, de reisbestemming, de duur van de reis en de verblijfsomstandigheden.

DTP

De ziekten Difterie, Tetanus en Polio (afgekort tot DTP) komen in Nederland niet vaak meer voor. Vanaf 1950 krijgen krijgen bijna alle kinderen in Nederland via de kindervaccinaties op vroege leeftijd bescherming tegen de ziekten. Buiten Nederland zijn Difterie, Tetanus en Polio helaas meer aanwezig. Wanneer je naar Indonesië reist is het aan te raden is om een DTP-vaccinatie te nemen. Wanneer je eerder al gevaccineerd bent voor DTP is één prik in principe voldoende; je bent dan 10 jaar beschermd. Als je de DTP-vaccinatie nooit hebt ontvangen, is het verstandig om drie inentingen tegen DTP te halen.

Hepatitis A

Hepatitis A staat ook wel bekend als besmettelijke geelzucht door de gele kleur van de ogen en de huid van een besmet persoon. De leverontsteking wordt veroorzaakt door een virus en heeft klachten als moeheid, lusteloosheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten tot gevolg. Het is mogelijk de ziekte op te lopen door water of voedsel te nuttigen dat met ontlasting in aanraking is gekomen. Eén inenting tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming tegen de ziekte, met een tweede prik ben je minimaal 30 jaar beschermd.

Mazelen

BMR is een afkorting van Bof, Mazelen en Rode hond. Doordat in Nederland bijna alle kinderen gevaccineerd zijn tegen deze ziektes, zijn veel mensen hier levenslang tegen beschermd. Als je niet (volledig) gevaccineerd bent, zijn er een aantal landen waar je risico loopt om besmet te raken met Bof, Mazelen en Rode hond. Of een BMR-vaccinatie voor jou zinvol is, hangt onder andere af van je leeftijd, of je in het verleden al vaccinaties hebt gekregen en of je een of meerdere ziekten hebt doorgemaakt. Een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige kan je adviseren over de noodzaak van een vaccinatie.

Rabiës

In bepaalde delen van Indonesië leven dieren die besmet zijn met Rabiës (hondsdolheid). Besmetting met deze herseninfectie is vaak fataal en gebeurt door een beet of krab van een besmet zoogdier. Het is ook mogelijk om via een lik van een besmet dier op een open wond het virus binnen te krijgen. Het is daarom belangrijk om elk contact met dieren te vermijden in gebieden waar de ziekte heerst. Een volledige vaccinatie tegen Rabiës omvat twee prikken met minimaal een week tussen beide injecties. Kinderen moeten drie prikken halen in een tijdsbestek van vier weken. Personen die afweer verlagende medicijnen gebruiken, hebben een afwijkend prikschema.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Indonesië

Behalve verplichte en aanbevolen vaccinaties zijn er ook inentingen die afhankelijk van de persoon en de soort reis nodig kunnen zijn. Een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige kan je in een persoonlijk gesprek vertellen welke van de onderstaande persoons- en reisgebonden vaccinaties voor jou van toepassing zijn.

Encefalitis

De virusinfectie Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door de beet van een specifieke muggensoort: Culex. Gelukkig leidt slechts een klein percentage van de infecties tot ziekteverschijnselen en de meeste personen hebben geen of heel milde symptomen. Denk daarbij aan hoofdpijn, spierpijn en koorts. In enkele gevallen kan de infectieziekte echter leiden tot hersenvliesontsteking, waarbij de klachten variëren van hoofdpijn, braken en sufheid tot coma en epileptische aanvallen. Uiteindelijk volgen plaatselijke verlammingen en ademhalingsproblemen die in de dood kunnen resulteren. Wanneer je een risicogebied bezoekt in het risico-seizoen is het aan te raden om jezelf te laten vaccineren. Vaccinatie tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken en zorgt voor 2 jaar bescherming tegen de ziekte.

Gele koorts

Gele koorts wordt verspreid door muggen die het virus met zich meedragen. De ernstige infectieziekte kan koorts, geelzucht en bloedingen veroorzaken. Bij ernstige klachten is de kans op overlijden groot, want er bestaat geen behandeling tegen gele koorts. Wel is het mogelijk je te vaccineren tegen de ziekte. Het vaccin kent meer bijwerkingen dan andere inentingen en hierdoor moet bij ouderen en zwangeren per individu bepaald worden of het veilig is om het vaccin te krijgen. Informeer bij een adviseur of een vaccin tegen gele koorts nodig is voor jou reis.

Hepatitis B

De leverinfectie hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus en heeft onder andere griepachtige verschijnselen, vermoeidheid en geelkleuring van de ogen en huid tot gevolg. In tegenstelling tot hepatitis A, wordt hepatitis B overgedragen via het bloed en sperma van besmette personen. Het is ook mogelijk de ziekte te krijgen door het gebruik van naalden en scheermesjes die eerder door besmette personen zijn gebruikt. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken. De tweede prik volgt een maand na de eerste en de derde inenting krijg je zes maanden na de eerste prik. Aan de hand van een bloedtest kun je controleren of er genoeg antistoffen in je bloed zitten. Als dit het geval is, ben je de rest van je leven volledig beschermd tegen de ziekte.

Tuberculose

De infectieziekte Tuberculose wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Symptomen die bij de ziekte horen zijn langdurig hoesten, griepverschijnselen, vermagering, vermoeidheid en ophoesten van bloed. Veruit de meest voorkomende vorm van TBC is longtuberculose. Personen die besmet zijn met open TBC kunnen via hoesten de bacterie verspreiden. De noodzaak van een TBC-vaccinatie hangt af van je reisbestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en je medische situatie. Een reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige kan inschatten of een vaccinatie in jouw geval zinvol is.

Plan je vaccinaties

Om te zorgen dat je al je vaccinaties hebt gehad voordat je vertrekt, moet je op tijd de noodzakelijke inentingen inplannen. Zo weet je zeker dat je goed beschermd op reis gaat. Zodra je weet welke vaccinaties je nodig hebt, kun je hier afspraken maken om de prikken te laten zetten.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen