Gele koorts

Gele koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door muggen. Mensen kunnen elkaar dus niet besmetten met het gelekoortsvirus. Gele koorts komt voor in de tropische gebieden van Afrika en Zuid-Amerika. In Nederland komt de ziekte niet voor. Als je naar een gebied reist waar gele koorts voorkomt dan wordt vaccinatie aangeraden, en is het soms zelfs verplicht om een vaccinatie te halen. Gele koorts kent in sommige gevallen namelijk een dodelijke afloop, dus het is belangrijk jezelf hiertegen te beschermen.


gele koorts

Met een vaccinatie bescherm je jezelf tegen gele koorts. Het gelekoortsvaccin bevat het gelekoortsvirus in onschadelijke vorm. Als het virus in je lichaam komt, maak je antistoffen aan. Zo ruimt je lichaam het virus makkelijker op wanneer het in contact komt met het virus in schadelijke vorm.

Voor sommige landen is het verplicht om een vaccinatie tegen gele koorts te halen. Je hebt dan een vaccinatiebewijs nodig om het land in te reizen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de risico’s van jouw land van bestemming, zodat je je optimaal kan voorbereiden op deze risico’s. Reisprik helpt je graag met het voorbereiden op jouw vakantie. Als je één keer ingeënt bent tegen gele koorts, hoef je niet nog een keer een vaccinatie te halen. Een vaccinatie tegen gele koorts is levenslang geldig.

Net als elk ander medicijn kan een vaccinatie tegen gele koorts bijwerkingen hebben. Als je bijwerkingen krijgt, betekent dit meestal dat je lichaam denkt dat er daadwerkelijk sprake is van een infectie. In dat geval zijn de bijwerkingen dus een teken dat het vaccin aanslaat. Na een gele koorts vaccinatie kun je onder andere last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • pijn, zwelling of roodheid op de injectieplaats;
  • hoofdpijn of spierpijn, heel soms met koorts;
  • misselijkheid, soms met braken;
  • huiduitslag.
Heb je veel last van bijwerkingen? Neem dan contact op met je arts.

Wij hanteren een laagste prijsgarantie op onze reisvaccinaties. Bij Reisprik ben je dus altijd het voordeligst uit. Kom je binnen twee weken na het bezoek aan een van onze locaties het totaalbedrag van de factuur (inclusief advies) ergens anders goedkoper tegen? Dan krijg je het prijsverschil van ons terug. Maak nu een afspraak voor jouw vaccinatie tegen gele koorts.

Je kunt symptomen van gele koorts krijgen tussen 2 en 9 dagen nadat je bent gebeten door een mug die het virus bij zich draagt. Meestal begint het met plotseling opkomende koorts en hoofdpijn. De symptomen van gele koorts kunnen daarna erg verschillen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van spierpijn, misselijkheid, vermoeidheid en geelzucht. In ernstige gevallen van gele koorts kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • hoge koorts (≥39 °C);
  • pijn aan de lever en ernstige geelzucht als gevolg van een leverontsteking;
  • pijn aan de maag en (bloed) braken;
  • bloedingen, ook in de huid;
  • shock.