Hepatitis A

Hepatitis A, ook wel geelzucht, is een besmettelijke ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Je kunt het hepatitis A-virus oplopen door contact met een besmet persoon of door het eten of drinken van verontreinigd voedsel of water. Ook na het aanraken van deurklinken, kranen of handdoeken is het mogelijk om het virus op te lopen. Goede hygiëne na een toiletbezoek of voor het bereiden van eten kan hepatitis A-besmetting voorkomen.

In het Middellands Zeegebied (met name in Marokko, Egypte en Turkije) en ontwikkelingslanden is er een hoger hepatitis A risico dan in Nederland.


Hepatitis A inenting

Over het algemeen zal bij kinderen de ziekte vaak licht verlopen en mogelijk niet opgemerkt worden. Dit is vaak niet het geval bij volwassenen. De verschijnselen van hepatitis A zijn:

  • vermoeidheid, griep en/of koorts;
  • gebrek aan eetlust, misselijkheid en/of buikklachten;
  • geelkleuring van huid en oogwit;
  • donker worden van urine;
  • ontkleuren van ontlasting.
Het hepatitis A-virus zal na verloop van tijd het lichaam verlaten. In de meeste gevallen zullen de klachten niet langer dan zes weken aanhouden. De ziekte is niet chronisch. Je bent immuun na het hebben van hepatitis A voor het virus. Dit betekent dat je het niet nog een keer kunt oplopen.

Je kunt jezelf beschermen tegen hepatitis A. Het is mogelijk om je te vaccineren om een hepatitis A-besmetting te voorkomen. Ga je op reis naar een gebied waar hepatitis A voorkomt? Maak dan een afspraak en laat je vaccineren.

Om je volledig te beschermen tegen het virus bestaat de hepatitis A-inenting uit twee prikken. De eerste hepatitis A-vaccinatie beschermt één jaar. Er moet minimaal zes maanden tussen de 1e en 2e hepatitis A-vaccinatie zitten. De hepatitis A-herhalingsvaccinatie zorgt voor een complete bescherming van minimaal 30 jaar.

Een hepatitis A-vaccinatie geeft weinig bijwerkingen en is een veilig en effectief vaccin. De bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden zijn: zwelling of pijn op de injectieplaats en lichte griepverschijnselen (zoals koorts, hoofdpijn en/of spierpijn). De gespecialiseerde artsen van Reisprik informeren je tijdens het consult over de bijwerkingen.

Er is een mogelijkheid om je te vaccineren tegen hepatitis A en B met een combinatieprik. Om je compleet te beschermen tegen beide varianten van het virus heb je, als volwassene, drie prikken nodig. Tussen de eerste en tweede inenting tegen hepatitis A en B moet minimaal één maand zitten. Ook hier moet er na minimaal zes maanden een herhalingsvaccinatie gehaald worden om volledig beschermd te zijn.

Wil jij meer te weten komen over Hepatitis-A en hoe dit het best voorkomen kan worden? Neem contact op en laat je informeren door een van onze gespecialiseerde artsen.