Rabiës of hondsdolheid vaccinatie

rabies

In veel landen, ook in de landen die Nederland direct omringen, komt hondsdolheid (Rabiës) voor. Deze zeldzame maar zeer ernstige virusziekte vindt men niet alleen bij honden. Alle zoogdieren kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én de mens overbrengen (vleermuizen zijn ook zoogdieren!). Vermijd dan ook zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar hondsdolheid voorkomt! Ook een lik op een wondje kan de ziekte al overbrengen!

In sommige gevallen wordt geadviseerd u tegen rabiës te vaccineren. Enkele adviezen voor het geval u meent te zijn gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met hondsdolheid besmet is:

  • Was de wond goed uit met water en zeep of een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water. Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Roep direct hulp van een arts in; deze zal zo nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat uit 5 tot 7 injecties in combinatie met antirabiës immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in de landen buiten Europa is het antirabiës immunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de ambassade of het consulaat.
  • Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
  • Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.


Nuttige links:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rabies