DTP

DTP is de afkorting van difterie, tetanus en polio. Dit zijn ziektes die, dankzij het Rijksvaccinatieprogramma, in Nederland niet of nauwelijks meer voorkomen. De ziektes kennen echter wel een ernstig beloop en zijn bovendien potentieel dodelijk voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen DTP. Het is daarom aanbevolen om een DTP-vaccinatie te halen als je gaat reizen naar een land waar difterie, tetanus of polio voorkomt.

dtp

Het DTP-vaccin bevat de ziekteverwekkers die difterie, tetanus en polio veroorzaken, maar dan in onschadelijke vorm. Hierdoor maakt je lichaam na vaccinatie antistoffen aan tegen deze ziektes en onthoudt je afweersysteem hoe het de ziekteverwekkers moet bestrijden. Zo bouw je een langdurige bescherming op tegen difterie, tetanus en polio.

De meeste Nederlanders zijn als kind meerdere keren gevaccineerd met de DTP-vaccinatie. Na de laatste DTP-vaccinatie ben je voor 10 jaar beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Reis je naar een niet-westerse bestemming en heb je meer dan 10 jaar geleden voor het laatst een DTP-inenting gehad? Dan is het advies om een herhalingsvaccinatie te halen. Dit is een eenmalige vaccinatie die je weer 10 jaar beschermt. Als je nooit eerder een DTP-vaccinatie hebt gehad, moet je drie keer het vaccin halen om voldoende beschermd te zijn.

Net als elk ander geneesmiddel kan een DTP-vaccinatie bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en vinden alleen plaats gedurende de eerste drie dagen na vaccinatie. Bijwerkingen waar je last van kunt krijgen na DTP-vaccinatie zijn bijvoorbeeld:

  • allergische reactie met jeuk, bultjes en/of een zwelling van bepaalde lichaamsdelen;
  • pijn, zwelling of een blauwe plek op de injectieplaats;
  • lusteloosheid;
  • misselijkheid, soms met braken;
  • hoofdpijn.
Als je last hebt van heftige bijwerkingen van de DTP-vaccinatie kun je het best contact opnemen met je arts of apotheker.

DTP is geen ziekte op zich, maar een afkorting van difterie, tetanus en polio. Deze ziektes worden samen DTP genoemd vanwege het het vaccin dat tegen alledrie de ziektes beschermt. Bij mensen die geen DTP-inenting hebben gehad, kunnen difterie, tetanus en polio zeer ernstige verschijnselen geven. Het verloop verschilt echter per ziekte. Hieronder lees je meer over besmetting en het ziekteverloop van difterie, tetanus en polio.

Difterie is een ziekte die via hoesten, niezen of direct contact van mens op mens wordt overgebracht. De veroorzaker van de ziekte is een bacterie die een krachtige gifstof produceert. Deze gifstof beschadigt weefsels van bijvoorbeeld de huid, longen, het hart, zenuwstelsel en de nieren. Onder andere de volgende symptomen kunnen optreden bij difterie:

  • zweren op de huid;
  • koorts;
  • moeilijk slikken en een zere keel;
  • ernstige benauwdheid door zwelling van het strottenhoofd.
De symptomen van difterie kunnen dodelijk zijn. Met name jonge baby’s en oude mensen lopen een risico.

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die voornamelijk voorkomt in straatvuil, paardenmest en grond. De bacterie kan in je lichaam komen via een wondje, bijvoorbeeld als je valt op straat en je been openhaalt. Rondom de wond geeft de tetanusbacterie stijfheid door de gifstoffen die hij aanmaakt. Deze gifstoffen veroorzaken vervolgens pijnlijke spierkrampen, waardoor je last kunt krijgen van slikklachten en ademhalingsproblemen. In ernstige gevallen breidt de ziekte zich uit naar de rest van het lichaam en kunnen complicaties als botbreuken en hartproblemen optreden. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.

Polio is een ziekte die door het poliovirus wordt veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen via de mond, bijvoorbeeld door praten en schreeuwen, of door contact met de ontlasting van een besmet persoon. Veel mensen merken niets van een infectie met het poliovirus, bij anderen veroorzaakt het alleen griepachtige verschijnselen. In sommige gevallen veroorzaakt het virus een infectie van het ruggenmerg, en soms ook de hersenstam, waardoor verlammingen kunnen optreden. Polio kan dodelijk zijn omdat het virus ook de slik- en ademhalingsspieren kan aantasten.