Hygiëne, de belangrijkste regels

Hygiëne op reis

Slechte hygiëne op reis is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en ongemakken, met onderstaande tips en maatregelen kunt u deze eenvoudig voorkomen.

Hygiëne op reis:

  • Was uw handen goed na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
  • Drink mineraalwater (met of zonder prik) liefst uit door de fabriek verzegelde flessen, thee, vruchtensap en dergelijke dranken, geen kraanwater.
  • IJsblokjes moeten van gekookt water worden gemaakt.
  • Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs u!it een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op
  • Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen. Pas in het algemeen erg op met (rauwkost)salades in warme streken!
  • Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100°C) en het een kwartier laat doorkoken.
  • Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
  • Kook losse melk altijd voor het gebruik. Kook op warme dagen ook flessenmelk uit een aangebroken fles door.
  • Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
  • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
  • Gesteriliseerde producten bijv. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
  • Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten buiten de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.