BMR vaccinatie (Bof, Mazelen, Rode hond)

mazelen bmr

De BMR vaccinatie beschermt tegen de ziekten bof, mazelen en rode hond. Het laatste jaar wordt duidelijk dat de mazelen inenting meer doet dan alleen beschermen tegen mazelen. Eén injectie is voldoende. De bijwerkingen zijn in het algemeen beperkt; variërend van geen tot een pijnlijke injectieplaats tot wat griepachtige verschijnselen.

In Nederland is gestart met het vaccineren tegen Mazelen vanaf 1976. Sindsdien is vaccinatie in het Rijksvaccinatie programma (RVP) opgenomen. Voor personen geboren vóór 1965 wordt aangenomen dat zij de ziekte hebben doorgemaakt en immuun zijn. Iedereen die vanaf 1965 in Nederland is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het RVP is ingeënt met BMR (bof, mazelen, rode hond) komt in aanmerking voor een BMR vaccinatie.

Let op: Mensen die afweer onderdrukkende middelen gebruiken of een andere immuunstoornis hebben mogen het vaccin niet ontvangen, omdat het verzwakte levende virusstammen bevat. In deze omstandigheden kan een inenting juist leiden tot het oplopen van een ernstige (mazelen) infectie(!)

Bof is een virusziekte die u kunt oplopen doordat iemand hoest of niest en kleine druppeltjes met virus in de lucht “sproeit”. Niet iedereen krijgt symptomen maar mogelijk zijn dikke wang en hals, vaak aan 1 kant van het gezicht, pijn in of achter het oor, vooral bij kauwen en slikken en soms koorts en hoofdpijn. Complicaties kunnen zijn hersenvliesontsteking bij jonge kinderen en een zaadbalontsteking bij mannen. Deze ontsteking kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Het Mazelenvirus leeft net als het bofvirus in de neus/keelholte van mensen. Mazelen wordt op dezelfde manier verspreid als de bof. De mate van ziekzijn is i.h.a. ernstiger dan van bof of rode hond. De symptomen zijn: Koorts, niet lekker voelen, verkouden en hoest, ontstoken ogen en kleine witte plekjes in de mond. Na 3-7 dagen ontstaat er ook huiduitslag op het hele lichaam. Het gevaar schuilt in de complicaties van mazelen: een oorontsteking, longontsteking en encephalitis (hersenontsteking) met soms overlijden en/of neurologische restverschijnselen.

Ook rode hond is een virus dat in de neus/keelholte van mensen leeft en via de lucht verspreid wordt. Niet iedereen wordt ziek van rode hond. Vaak verloopt de ziekte mild. Klachten kunnen zijn verkoudheid, koorts en rode vlekjes beginnend op gezicht en romp later ook op de armen en benen. Voor kinderen is de ziekte vrijwel altijd onschuldig maar problemen met het ongeboren kindje kunnen ontstaan als een zwangere vrouw rode hond krijgt.