Malaria verschijnselen & bescherming

Malaria verschijnselen & bescherming

Malaria is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten. Via een muggenbeet kun je besmet raken. De eerste symptomen van Malaria zijn griepachtige verschijnselen en/of koorts. Je kunt malaria voorkomen door antimuggen maatregelen te nemen en/of door malariamiddelen te slikken.

Waar komt Malaria voor?

Malaria komt voor in (sub)tropische gebieden van Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. We kennen gebieden met een laag-, een middelmatig- en hoog risico.

Wat is het verschil in advies tussen deze gebieden?

Als je naar gebieden gaat met een laag risico, dan hoef je in de meeste gevallen geen preventieve malaria tabletten te slikken. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je door muggen gebeten wordt. Als je naar een gebied gaan met een middelmatig risico, dan is het belangrijk om naast de anti-muggen maatregelen een noodbehandeling voor Malaria mee te nemen.

Als je naar gebieden gaat met een hoog risico op malaria, dan is het belangrijk om preventief tabletten tegen malaria te slikken. De keuze welke malariatabletten voor jou het meest geschikt zijn is o.a. afhankelijk van hoe lang je in het malariagebied verblijft. Afhankelijk van het gebied dat je bezoekt wordt er een persoonlijk advies opgesteld. Naast de bestemming wordt het advies mede bepaald door o.a. je leeftijd, gezondheid, reisduur, zwangerschap en kinderwens.

Wat kun je zelf doen om Malaria te voorkomen?

Muggen die malaria overbrengen zijn actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Door onderstaande maatregelen op te volgen kun je je goed beschermen tegen muggenbeten.

U kunt zich tegen muggen- (en andere insecten) beten beschermen door de volgende maatregelen te nemen:

  • Draag kleding die uw huid zoveel mogelijk bedekt. (Denk aan lange mouwen, lange broek, schoenen en sokken).
  • Gebruik een antimuggenmiddel (DEET)
  • Slaap indien mogelijk in een kamer met airconditioning
  • Slaap onder een muskietennet (klamboe).
  • Indien geadviseerd, uw malariatabletten slikken.
Maak Afspraak Malaria consult