Dengue Vaccin

Dengue is een virus die wordt overgedragen door een mug. Het denguevirus komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals in Afrika, Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Met name tijdens het regenseizoen zijn er uitbraken van dengue. Het virus veroorzaakt dengue fever, ofwel knokkelkoorts. Hierbij kun je last krijgen van griepachtige verschijnselen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich tot een ernstige vorm van dengue. Zonder medicatie is ernstige dengue dodelijk.

Er is een eerste denguevaccin op de markt gekomen (Qdenga) dat is goedgekeurd door de EMA en is opgenomen in de protocollen van het LCR. Het is een levend verzwakt vaccin, dus niet of niet zonder meer geschikt voor mensen met verminderde weerstand.

Het vaccin wordt aangeraden aan reizigers vanaf vier jaar die langer dan 1 jaar geleden een dengue-infectie doormaakten en langer dan 4 weken en/of hoogfrequent naar een endemisch land reizen. De serie bestaat uit 2 prikken, op dag 0 en 3 maanden.

Je kunt het vaccin ook overwegen als “primaire preventie” als je nooit dengue hebt doorgemaakt en langer dan 4 weken en/of hoogfrequent naar een endemisch land gaat. In het laatste geval moet de gehele vaccinatieserie voor vertrek worden gegeven.

Een denguebesmetting vindt plaats via een muggenbeet. De boosdoeners zijn voornamelijk de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. Dengue is niet besmettelijk van mens op mens. Preventie van dengue bestaat uit het voorkomen van muggenbeten. Op deze manieren kun je de kans op besmetting verkleinen: draag bedekkende kleding, smeer de huid in met DEET, slaap onder een klamboe, liefst geïmpregneerd met permetrine.

De incubatietijd van het denguevirus is 3 tot 14 dagen. Niet iedereen krijgt klachten. Bij de mensen die wel klachten ontwikkelen gebeurt dit meestal 4 tot 7 dagen nadat zij zijn gebeten door een denguemug. De symptomen die bij dengue fever horen, lijken op griepachtige verschijnselen.

Het ziekteverloop van dengue hangt af van de ernst van de infectie. Mensen met niet-ernstige dengue herstellen over het algemeen binnen een week. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich echter tot ernstige dengue, waarbij bloedingen in het lichaam kunnen optreden. Kenmerken van ernstige dengue zijn: puntvormige donkerrode vlekjes op de huid, neusbloedingen, bloedend tandvlees. Ernstige dengue kan uiteindelijk leiden tot shock en bewusteloosheid, wat zonder behandeling dodelijk kan zijn.

Er is geen specifieke behandeling voor dengue fever. Voor mensen met dengue is het voornamelijk belangrijk om rust te nemen en gehydrateerd te blijven. Medicijnen voor dengue bestaan uit koortsverlagende middelen en pijnstillers, zoals paracetamol. NSAID’s, zoals ibuprofen, moeten vermeden worden omdat deze het bloed verdunnen, wat de symptomen van dengue kan verergeren.