Teken Encefalitis (TBE)

In 2019 waren er in Europa 5675 gevallen waarvan sommige met dodelijke afloop. Bescherm uzelf als u regelmatig in de bossen of tuin te vinden bent. Met een vaccinatie bent u goed beschermd, ook voor vakantie in Nederland!
  • Vaccinatie eenvoudig bij uw huisarts
  • Online een afspraak maken
  • Laagste prijs garantie

Wat is tekenencefalitis (TBE)?

TBE (tekenencefalitis) is een infectie van de hersenen en het ruggenmerg. Het is een infectie door een virus. Besmetting met het TBE-virus gebeurt meestal via de beet van een besmette teek. Woon je in een gebied met besmette teken of reis je binnenkort naar een gebied met besmette teken? Dan is het belangrijk om jezelf te beschermt tegen TBE.​​​​

Er is geen behandeling voor TBE. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, kan TBE niet behandeld worden met antibiotica of andere medicijnen.

Waar komt het voor?

Teken leven dicht bij de grond en zijn te vinden in parken, tuinen, bossen en weilanden, zowel binnen als buiten de stad. Teken besmet met het TBE-virus zijn gevonden in 34 landen, van Europa tot aan Japan. Het RIVM meldt op zijn website dat er ook in Nederland besmette teken zijn gevonden, onder andere op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

Teken zijn meestal actief bij een temperatuur boven 6°C. Dat is meestal van maart tot november, maar het tekenseizoen kan elk jaar variëren, afhankelijk van het klimaat.

De feiten over tekenencefalitis (TBE) op een rij:

  • Ongeveer één op de drie mensen die besmet zijn ontwikkelen langdurige neurologische klachten
  • Er is geen behandeling voor TBE
  • Overdracht van het TBE-virus op de mens gebeurt meestal via de beet van een besmette teek
  • Voor TBE is er een betrouwbaar vaccin beschikbaar
  • Komt voor in 34 landen, waaronder Nederland!

Bescherm jezelf tegen tekenbeten

Steeds meer mensen lopen een tekenbeet op in hun eigen tuin. Draag bedekkende kleding (lange mouwen en stop je broekspijpen in je sokken), een hoed of pet en dichte schoenen. Op licht gekleurde kleding zijn teken beter zichtbaar. Werk je in de natuur, of verblijf je vaak in de natuur? Draag dan geïmpregneerde kleding. Smeer de onbedekte huid in met een middel tegen insecten dat DEET bevat. Ga je de natuur in? Blijf dan op de paden en vermijd hoog gras en dichte begroeiing. Of ga je kamperen? Slaap dan niet direct aan de bosrand of in de buurt van dichte begroeiing.

Controleer altijd je lichaam en kleding na verblijf in de natuur. Controleer vooral oksels, knielholtes, liezen en bilnaad. Vind je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een speciaal daarvoor geschikte tekentang of -pincet.

Populaire vakantielanden in Europa met tekenencefalitis