Vaccinaties Costa Rica

Reisvaccinaties Costa Rica

Costa Rica, letterlijke vertaling Rijke Kust, is een land in Centraal-Amerika. Naast relaxen op de schitterende stranden van Costa Rica kan je ook op avontuur in de jungle waar je enorme watervallen zult tegenkomen. Naast dat het belangrijk is dat je kijkt naar het reisadvies betreft veiligheid, is het ook van belang om te kijken naar de reisvaccinaties voor Costa Rica die nodig zijn. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vaccinaties voor Costa Rica en vind je welke inentingen je nodig hebt wanneer je op reis gaat naar dit mooie land.

Costa Rica vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • DTP
  • Hepatitis A
  • Rabiës
Optioneel:
  • Gele koorts
  • Hepatitis B
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Costa Rica

Malaria

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. Verschijnselen van Malaria zijn hoge koorts, moeheid, hoofdpijn, spierpijn, diarree, braken en hoesten met kortademigheid. In sommige gebieden komt Malaria voor. Voor Malaria bestaat er geen vaccin, er kunnen wel pillen worden geslikt en anti-mug maatregelen worden getroffen.

Verplichte vaccinaties Costa Rica

Wanneer je naar Costa Rica reist hoef je geen rekening te houden met verplichte vaccinaties. Er zijn wel een aantal vaccinaties die worden aanbevolen voor reizigers naar Costa Rica. Daarnaast zijn er ook een enkele persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Costa Rica die afhangen van je gezondheid en type reis. Bekijk hieronder de verschillende aanbevolen reisvaccinaties voor Costa Rica en de mogelijke persoons- en reisgebonden Costa Rica vaccinaties.

Aanbevolen vaccinaties Costa Rica

Voor de bestemming Costa Rica zijn er een aantal aanbevolen vaccinaties. Ben je van plan om naar Costa Rica te reizen? Dan raden wij het zeker aan om je te laten vaccineren voor onderstaande ziektes. Voor alle reisvaccinaties Costa Rica kun je gemakkelijk afspraken plannen.

DTP

Een aanbevolen vaccinatie voor reizigers naar Costa Rica is een DTP-inenting. DTP is een afkorting van Difterie, Tetanus en Polio. In Nederland komen deze ziekten nog maar amper voor. Het risico op DTP is in het buitenland groter, daarom is een DTP-vaccinatie voor je reis naar Costa Rica aanbevolen. De DTP-vaccinatie is sinds 1950 onderdeel van de kindervaccinaties. Wanneer je alle kindervaccinaties hebt gehad is één prik voldoende voor 10 jaar bescherming tegen deze ziekten. Heb je de DTP-vaccinatie nog nooit ontvangen? Dan wordt het aangeraden op drie DTP-prikken te halen voor je op reis gaat. Omdat er tussen de prikken weken tussen moet zitten raden we aan om op tijd te beginnen met de vaccinatie.

Hepatitis A

Wanneer je naar Costa Rica reist wordt het aanbevolen om je te laten inenten tegen Hepatitis A. Hepatitis A is een ziekte die leverontsteking veroorzaakt. Een andere benaming voor Hepatitis A is besmettelijke geelzucht. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater te nuttigen. Hepatitis A kan leiden tot moeheid, lusteloosheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten. Om te voorkomen dat je Hepatitis A krijgt, wordt het aanbevolen om een volledige vaccinatie te nemen tegen het virus. De Hepatitis A vaccinatie bestaat uit twee prikken, waarvan de eerste prik zorgt voor één jaar bescherming en de tweede prik bescherming biedt van minimaal 30 jaar. Voor het reizen naar Costa Rica wordt een Hepatitis A inenting aanbevolen.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige infectie in de hersenen die bijna altijd leidt tot de dood. Rabiës komt in Costa Rica uitsluitend voor onder wilde dieren. Deze infectie wordt overgedragen door middel van speeksel van besmette zoogdieren door bijvoorbeeld een beet, krap of lik aan een wond. Om Rabiës te voorkomen is het van belang om contact met wilde dieren te vermijden wanneer je in een Rabiës risicogebied bent. Een andere manier om Rabiës te voorkomen is door vaccinatie. Een Rabiës vaccinatie voor volwassenen bestaat uit twee inentingen, met elke minimaal één week ertussen. Kinderen dienen drie inentingen te halen voor een volledige vaccinatie in de loop van vier weken. Afweer verlagende medicijnen zorgen voor een afwijkend vaccinatieschema, ga hiervoor in gesprek met een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Costa Rica

Naast alle aanbevolen vaccinaties zijn er ook een aantal persoons- en reisgebonden vaccinaties die worden aangeraden voor je reis naar Costa Rica. Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn afhankelijk van jouw persoonlijke gezondheid en de duur van je verblijf in Costa Rica. Deze eventuele vaccinaties zijn persoons- en situatie gebonden, daarom is het aan te raden om voor je reis naar Costa Rica een afspraak te maken bij een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige die je persoonlijk reisvaccinatie advies kan geven. Lees hieronder de algemene informatie voor eventuele persoons- en reisgebonden vaccinaties.

Gele koorts

Gele Koorts is een ernstige tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Gele Koorts kent verschillende verschijnselen: geelzucht, koorts en bloedingen. Vaccinatie voor Gele Koorts wordt niet aanbevolen, maar is echter verplicht voor reizigers komend uit een land met een hoogrisicogebied op Gele Koorts of reizigers die langer dan 12 uur in transit zijn geweest in een land met een hoogrisicogebied op Gele Koorts. Een Gele Koorts besmetting bestaat uit één prik en geeft na tien dagen goede bescherming tegen Gele Koorts. De inenting tegen Gele Koorts is in principe levenslang geldig, met uitzondering voor bepaalde mensen met een specifieke achtergrond. Omdat de Gele Koorts vaccinatie persoons- en reisgebonden is wordt het aangeraden om advies te vragen bij een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat leidt tot een leverinfectie. Het Hepatitits B virus wordt overgedragen via het bloed en sperma van een besmette persoon. Ook kan Hepatitis B worden verspreid en overgebracht door gebruikte naalden en scheermesjes. Hepatitis B kent verschillende verschijnselen: vermoeidheid, griepachtige klachten en geelkleuring van de ogen en de huid. Een Hepatitis B vaccinatie wordt aangeraden bij een verblijf van 3 maanden of langer, of op advies van de reisconsulent. Een Hepatitis B vaccinatie zorgt voor levenslange bescherming en bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6. Om te controleren of je goed beschermd bent wordt er na één tot drie maanden na de laatste inenting gekeken naar de antistof waarde door bloed te prikken.

Plan je vaccinaties

Ga je op reis naar Costa Rica? Laat je dan inenten met de aanbevolen vaccinaties en mogelijk ook de persoons- en reisgebonden vaccinaties. Omdat reisvaccinaties vaak bestaan uit meerdere prikken wordt het aangeraden om op tijd te beginnen met je prikschema. Wacht hier mee dus niet te lang en laat je op tijd vaccineren voor je reis naar Costa Rica. Nu je weet welke vaccinaties je nodig hebt voor Costa Rica kan je gemakkelijk en direct afspraken inplannen.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen