Vaccinaties Tanzania

Reisvaccinaties Tanzania

Tanzania is een van de meest populaire vakantiebestemmingen op het Afrikaanse continent. Tanzania ligt in het oosten van Afrika en staat bekend om zijn adembenemende natuurgebieden, waarvan de Serengeti waarschijnlijk de bekendste is. Ben je van plan om binnenkort op reis te gaan naar Tanzania? Dan heb je wel een paar vaccinaties nodig. Hier lees je welke inentingen verplicht nodig zijn in Tanzania, welke sterk worden aanbevolen en welke vaccinaties optioneel zijn voordat je naar het land afreist.

Tanzania vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • DTP
  • Gele koorts
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Hepatitis B
  • Meningokokken
  • Tuberculose
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Tanzania

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Verplichte vaccinaties Tanzania

Vaccinatie tegen gele koorts is in sommige gevallen verplicht wanneer je naar Tanzania gaat. Dit is het geval als je reist vanuit een land dat een hoog risico kent als het gaat om gele koorts of als je daar zeven dagen geleden geweest bent. Je doet er verstandig aan om de lijst met deze hoogrisicolanden op te zoeken, zodat je zeker weet of de vaccinatie voor jou verplicht is. Deze regels gelden overigens ook als je naar Zanzibar reist.

Aanbevolen inentingen voor Tanzania

Zelfs wanneer een inenting tegen gele koorts voor jou niet verplicht is, wordt deze inenting wel sterk aanbevolen. Ook voor vaccinaties tegen de volgende ziektes geldt een dringend advies om ze te halen voor je vertrek naar Tanzania.

DTP

Difterie, Tetanus en Polio (DTP) zijn ziektes waar veel Nederlanders al tegen gevaccineerd zijn in hun jeugd. Wanneer je naar Tanzania reist, bestaat alsnog de kans dat je besmet raakt met (een van) deze ziektes. Daarom raden we aan om voor je vertrek een nieuwe prik te halen. Deze beschermt je gedurende de komende tien jaar. Mocht je toch niet zijn ingeënt tegen DTP in je jeugd, raden we drie prikken aan.

Gele koorts

Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. De vaccinatie is verplicht voor reizigers die komen uit, of langer dan 12 uur in transit zijn geweest in een land met een hoogrisicogebied op gele koorts. Bespreek tijdens het consult of de vaccinatie voor u verplicht is.

Hepatitis A

Je hebt in Tanzania een verhoogd risico op het krijgen van Hepatitis A - ook wel bekend als geelzucht. Het wordt sterk aanbevolen om je te laten inenten tegen deze ziekte. De volledige vaccinatie bestaat uit twee prikken. Met één prik ben je een jaar beschermd. Na prik twee ben je dertig jaar beschermd tegen Hepatitis A. De tweede prik dient minimaal zes maanden na de eerste te worden gezet.

Mazelen

Mocht je in je jeugd nog niet zijn ingeënt tegen BMR (Bof, Mazelen en Rodehond), wordt het aanbevolen om deze inenting alsnog te halen voor je vertrek naar Tanzania. Dit geldt specifiek voor mensen die dus niet zijn gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma, na 1965 geboren zijn en die nog nooit mazelen hebben gehad.

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) wordt overgedragen via speeksel van besmette dieren. Het virus leidt tot ernstige infecties in de hersenen. Wanneer je op reis gaat en in contact denkt te kunnen komen met wilde dieren, doe je er verstandig aan om je laten inenten. De vaccinatie bestaat uit twee prikken.

Optionele Tanzania vaccinaties

Tot slot is er nog een aantal optionele vaccinaties voor je reis naar Tanzania. Of deze vaccinaties voor jou van toepassing zijn, hangt af van bijvoorbeeld je medische geschiedenis, exacte bestemming of de duur van je reis.

Hepatitis B

Hepatitis B wordt aanbevolen als je minimaal drie maanden in Tanzania verblijft en onder specifieke persoonlijke omstandigheden. Deze worden besproken tijdens een consult. De vaccinatie bestaat uit drie prikken in een tijdsbestek van zes maanden.

Meningokokken

Inenting tegen Meningitis (meningokokkenziekte) wordt aanbevolen wanneer je langer dan zes maanden in Tanzania verblijft. Voor reizigers biedt de vaccinatie bescherming tegen de typen A, C, W135 en Y.

Tuberculose

Er is een verhoogd risico op tuberculose. Tijdens het consult wordt het risico op tuberculose in kaart gebracht.

Afspraak maken voor Tanzania vaccinaties

Ga je op reis naar Tanzania en wil je je laten inenten bij Reisprik.nl? Wij bepalen tijdens een persoonlijk consult welke inentingen voor Tanzania precies nodig zijn voor jou. Maak snel een afspraak.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen