Vaccinaties Egypte

Reisvaccinaties Egypte

Egypte, officieel de Arabische Republiek Egypte is een staat in het noordoosten van Afrika. Egypte ligt aan de Middellandse Zee en is een heerlijke bestemming voor een zon en strandvakantie, maar ook voor avonturen in de woestijn. Wanneer je naar Egypte reist is het belangrijk om te kijken naar de verschillende gebieden in Egypte en het bijbehorende reisadvies. Daarnaast moet je ook voorbereidingen treffen voor sommige situaties waarbij je voor je reis naar Egypte vaccinaties moet halen. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vaccinaties en inentingen die je wellicht moet halen wanneer je van plan bent om naar Egypte te reizen.

Egypte vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • DTP
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Gele koorts
  • Hepatitis B
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Egypte

Voor een reis naar Egypte zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel zijn er vaccinaties die voor alle reizigers naar Egypte worden aanbevolen en reisvaccinaties die persoons- en reisgebonden zijn. De verschillende aanbevolen inentingen en persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Egypte lees je hieronder.

Aanbevolen vaccinaties Egypte

Er zijn enkele aanbevolen vaccinaties voor Egypte die voor alle reizigers naar dit land worden aangeraden. Wanneer je dus van plan bent om naar Egypte te reizen, raden we aan deze aanbevolen inentingen te nemen voor je op reis gaat. Voor deze vaccinaties kun je gemakkelijk afspraken plannen.

DTP

Een vaccinatie tegen DTP wordt voor alle reizigers naar Egypte aangeraden. DTP is een afkorting van Difterie, Tetanus en Polio. Deze ziekten zien we gelukkig nog maar weinig in Nederland. Echter is het risico in het buitenland groter, ook in Egypte. Inenten met een DTP-vaccinatie zorgt er voor dat je bescherming hebt tegen Difterie, Tetanus en Polio. Sinds 1950 behoort de DTP-vaccinatie tot de kindervaccinaties. Wanneer je alle kindervaccinaties hebt gehad, is één prik voldoende voor 10 jaar bescherming tegen deze ziekten. Wanneer je de DTP-vaccinatie nog nooit hebt ontvangen wordt het aangeraden om drie DTP-prikken te halen voor je op reis gaat. Wanneer je van plan bent om naar Egypte te gaan, is het zeker aan te raden om je te laten vaccineren tegen DTP.

Hepatitis A

Een vaccinatie tegen Hepatitis A wordt voor alle reizigers naar Egypte aangeraden. Hepatitis A is een ziekte die zorgt voor een ontsteking van de lever. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater te nuttigen. Het virus kan voor volwassenen leiden tot moeheid, lusteloosheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten. Om dit te voorkomen wordt het aangeraden om een volledige vaccinatie tegen Hepatitis A te nemen die bestaat uit twee prikken. De eerste inenting tegen Hepatitis A zorgt voor één jaar bescherming, de tweede inenting geeft een bescherming van minimaal 30 jaar. Reis je naar Egypte? Dan is het zeker aan te raden om je te laten inenten tegen Hepatitis A.

Mazelen

Een vaccinatie tegen Mazelen wordt voor alle reizigers naar Egypte aangeraden. Mazelen is een vlekjesziekte wat vaak begint met plotselinge koorts, moeheid, verkoudheid en hoesten. Na een aantal dagen beginnen er vlekjes te verschijnen op de huid achter de oren en verspreiden de vlekjes gedurende dagen over het gehele lichaam. Een inenting tegen mazelen wordt aangeraden voor alle reizigers die na 1965 geboren zijn en geen mazelen hebben gehad of niet volledig gevaccineerd zijn tegen deze ziekte.

Rabiës

In sommige delen van Egypte komt Rabiës voor. Rabiës is ook wel beter bekend als hondsdolheid. Rabiës is een ernstige herseninfectie die bijna altijd leidt tot de dood. Wanneer je reist naar Egypte wordt het aangeraden om je te laten inenten tegen Rabiës. Het virus van Rabiës wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren zoals honden. Het speeksel wordt overgebracht na bijvoorbeeld een beet, krab of lik aan een wond. Het is belangrijk om contact met dieren te vermijden wanneer je in een Rabiës risicogebied bevind. Een vaccinatie tegen Rabiës bestaat uit twee inentingen, met elk minimaal een week ertussen. Kinderen die zich laten inenten tegen Rabiës dienen drie inentingen te halen in de loop van vier weken. Wanneer je medicijnen neemt die de afweer verlagen, geldt een afwijkend vaccinatieschema.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Egypte

Naast de vaccinaties voor Egypte die voor alle reizigers worden aangeraden zijn er ook een aantal verschillende vaccinaties die persoons- en reisgebonden. Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn afhankelijke vaccinaties die afhangen van je persoonlijke gezondheid en de duur van je verblijf in Egypte. Deze eventuele vaccinaties zijn situatie en persoonsgebonden, daarom is het aan te raden om voor je reis naar Egypte een afspraak in te plannen met een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige die je persoonlijk advies kan geven over de mogelijkheden. Hieronder lees je alvast de algemene informatie voor optionele persoons- en reisgebonden vaccinaties.

Gele koorts

Gele Koorts is een ernstige tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Verschijnselen die kunnen optreden na een besmetting met Gele Koorts is geelzucht, koorts en bloedingen. De vaccinatie wordt niet aanbevolen, maar is echter verplicht voor reizigers komend uit, of reizigers die langer dan 12 uur in transit zijn geweest in een land met een hoogrisicogebied op Gele Koorts. De inenting tegen Gele Koorts bestaat uit één prik en geeft na tien dagen goede bescherming. De vaccinatie tegen Gele Koorts is in principe levenslang, echter geld dit niet voor bepaalde mensen met specifieke medische achtergrond! Omdat de vaccinatie tegen Gele Koorts persoons- en reisgebonden is, wordt het aangeraden om een gesprek in te plannen met een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige die je persoonlijk advies kan geven over de inenting tegen Gele Koorts.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat leidt tot een leverinfectie. Verschijnselen die kunnen optreden bij een Hepatitis B besmetting zijn griepachtige klachten, geelkleuring van de ogen en de huid en vermoeidheid. Het Hepatitis B virus wordt verspreid en overgedragen via het bloed en sperma van besmette personen. Daarnaast kan het virus ook worden opgelopen door gebruikte naalden en scheermesjes. Inenten tegen Hepatitis B zorgt voor levenslange bescherming. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6. Voor controle wordt er na één tot drie maanden na de laatste inenting bloed geprikt. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald en ben je zeker van bescherming tegen Hepatitis B.

Plan je vaccinaties

Wanneer je van plan bent om op reis te gaan naar Egypte is het dus belangrijk dat je je laat inenten voor verschillende aanbevolen en persoons- en reisgebonden vaccinaties. Reisvaccinaties bestaan vaak uit meerdere prikken met een bepaalde periode tussen elke prik. Het wordt daarom aanbevolen om niet te lang te wachten met het maken van een afspraak voor je vaccinaties. Wanneer je weet welke vaccinaties je nodig hebt voor Egypte, kun je gemakkelijk en direct afspraken inplannen.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen