Vaccinaties Oeganda

Reisvaccinaties Oeganda

Oeganda is een land dat zich bevindt op de evenaar ten oosten van Afrika. Oeganda is een avontuurlijk land waar je veel bezienswaardigheden te vinden hebt. In de safari kom je een hoop bijzondere dieren tegen in het wild. Daarnaast heeft Oeganda ook mooie natuurparken en kun je raften op de Nijl. Ga je op reis naar Oeganda? Dan is het belangrijk dat je nadenkt over bepaalde vaccinaties die je voor Oeganda moet halen. Voor Oeganda zijn enkele benodigde vaccinaties. Ook is er een verplichte inenting nodig voor je reis naar Oeganda. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vaccinaties en reis inentingen voor je reis naar Oeganda.

Oeganda vaccinatie advies

Verplicht:
  • Gele koorts
Aanbevolen:
  • DTP
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Hepatitis B
  • Meningokokken
  • Tuberculose
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Oeganda

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Verplichte vaccinaties Oeganda

Wanneer je op reis gaat naar Oeganda moet je een verplichte vaccinatie hebben. Hieronder lees je meer over de Gele Koorts inenting die verplicht is voor een bezoek aan Oeganda. Naast de verplichte inenting voor Gele Koorts zijn er ook een aantal aanbevolen en persoons- en situatiegebonden vaccinaties. Deze benodigde vaccinaties voor Oeganda lees je hieronder.

Gele koorts

Gele Koorts is een ernstige tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Voor Oeganda is een Gele Koorts inenting verplicht. Gele Koorts kent een aantal verschijnselen: geelzucht, koorts en bloedingen. Gele Koorts varieert van een mild griepachtige verschijnselen tot vaak ernstige en fatale vorm. Gele Koorts kan de lever en nieren aantasten wat leidt tot bloedingen. Naast muggenwering is het is van noodzaak om je te laten inenten voor Gele Koorts wanneer je naar Oeganda reist. Een Gele Koorts vaccinatie bestaat uit één prik en geeft na tien dagen goede bescherming. De vaccinatie tegen Gele Koorts is in principe levenslang, echter geldt dit niet voor bepaalde mensen met specifieke medische achtergrond! Wanneer dit het geval is wordt het aangeraden om een gesprek in te plannen met een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige die persoonlijk advies kan geven voor de inenting tegen Gele Koorts.

Aanbevolen vaccinaties Oeganda

Naast de verplichte inenting voor Oeganda zijn er ook een aantal aanbevolen vaccinaties beschikbaar. Deze aanbevolen vaccinaties worden aangeraden voor alle reizigers naar Oeganda. Ben je van plan om te reizen naar Oeganda? Laat je dan hieronder informeren over de verschillende aanbevolen reisvaccinaties. Voor deze vaccinaties kun je gemakkelijk afspraken inplannen.

DTP

Voor alle reizigers naar Oeganda wordt het aangeraden om een DTP inenting te nemen. DTP is een afkorting van Difterie, Tetanus en Polio. Deze ziekten zien we gelukkig nog maar weinig in Nederland, maar in bepaalde landen in het buitenland is het risico op DTP helaas groter. Een inenting met een DTP-vaccinatie zorgt er voor dat je beschermd bent tegen Difterie, Tetanus en Polio. Sinds 1950 behoort de DTP-vaccinatie tot de kindervaccinaties. Een DTP-vaccinatie bestaat uit één prik wanneer je alle kindervaccinaties hebt gehad. De bescherming is geldig voor 10 jaar. Mocht je nog nooit eerder een DTP-vaccinatie hebben ontvangen, dan wordt het aangeraden om drie DTP-prikken te halen voor je op reis gaat naar Oeganda.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ziekte die een leverontsteking veroorzaakt. Hepatitis A is ook wel bekend als besmettelijke geelzucht, wordt veroorzaakt door een virus. Het virus van Hepatitis A wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater te nuttigen. Het virus kan voor volwassenen leiden tot moeheid, lusteloosheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten. Voor Hepatitis A is een vaccinatie beschikbaar. Om te voorkomen dat je besmet wordt met het virus wordt het aangeraden om een volledige inenting tegen Hepatitis A te nemen. De volledige vaccinatie bestaat uit twee prikken. De eerste inenting zorgt voor één jaar bescherming en de tweede inenting geeft minimaal 30 jaar bescherming. Ben je van plan om te reizen naar Oeganda, dan wordt het aangeraden om je te laten inenten tegen Hepatitis A.

Mazelen

Mazelen is een vlekjesziekte wat vaak begint met plotselinge koorts, moeheid, verkoudheid en hoesten. Na een aantal dagen verschijnen er vlekjes op de huid. Een inenting tegen Mazelen wordt aangeraden aan alle reizigers naar Oeganda. Een vaccinatie tegen mazelen wordt aanbevolen aan reizigers die na 1965 zijn geboren, geen mazelen hebben doorgemaakt en niet gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Ook geldt dit voor kinderen van 6 maanden en ouder, die nog geen BMR hebben gekregen via het Rijksvaccinatieprogramma.

Rabiës

Rabiës is een ernstige herseninfectie die bijna altijd leidt tot de dood. Rabiës is beter bekend als hondsdolheid en kan in verschillende delen van Oeganda voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je je laat inenten tegen Rabiës. Rabiës wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren zoals honden. Het virus kan via het speeksel een beet, krab of lik aan een wond binnendringen. Het is belangrijk dat je in de Rabiës risicogebieden in Oeganda contact met dieren probeert te vermijden. Naast het vermijden van contact met zoogdieren in risicogebieden kan je je ook laten inenten tegen Rabiës. Een vaccinatie tegen Rabiës bestaat uit twee inentingen, met elk minimaal een week ertussen. Kinderen die zich laten inenten tegen Rabiës dienen drie prikken te halen in de loop van vier weken. Bij het gebruik van afweer verlagende medicijnen geldt er een afwijkend vaccinatieschema voor Rabiës.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Oeganda

Er zijn naast de aanbevolen vaccinaties voor alle reizigers naar Oeganda ook enkele persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Oeganda. Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn vaccinaties die afhangen van je persoonlijke gezondheid en de duur van je verblijf in Oeganda. Per persoon en reis kunnen deze vaccinaties verschillen en afhangen van je persoonlijke situatie. Deze eventuele persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn persoonsgebonden en daarom is het aan te raden om voordat je op reis gaat naar Oeganda een afspraak te maken met een deskundige reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige die je persoonlijk advies kan geven over de mogelijke aanvullende inentingen. Hieronder lees je de algemeen informatie voor enkele persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Oeganda.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat leidt tot een infectie van de lever. Het virus wordt verspreid en overgedragen via het bloed en sperma van besmette personen. Het virus kan daarnaast ook worden opgelopen door het gebruik van gebruikte naalden en scheermesjes. Een Hepatitis B besmetting kan leiden tot griepachtige klachten, geelkleuring van de ogen en de huid en vermoeidheid. Om een Hepatitis B besmetting te voorkomen is er een vaccinatie beschikbaar die zorgt voor levenslange bescherming tegen het virus. De volledige inenting tegen Hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6. Ter controle wordt er na één tot drie maanden na de laatste inenting bloed geprikt. Er wordt dan gekeken of de antistof waarde genoeg is voor een volledige bescherming tegen Hepatitis B. Voor een reis naar Oeganda kan een Hepatitis-B-vaccinatie nodig zijn.

Meningokokken

Meningokokken wordt veroorzaakt door een bacterie de meningokok. Meningokokken is een ernstige ziekte die wordt overgedragen van mens op mens door hoesten en niezen. Een besmetting met de bacterie kan leiden tot hoge koorts, koude rillingen, spierpijn, overgeven, hoofdpijn, nekpijn en gestoord bewustzijn. Bij een ernstige vorm kan er ook huiduitslag voorkomen met huidbloedinkjes op de romp en de ledematen. De ziekte is ernstig en kan leiden tot de dood. Een vaccinatie tegen Meningokokken bestaat uit één prik.

Tuberculose

Er is een verhoogd risico op tuberculose. Tijdens het consult wordt het risico op tuberculose in kaart gebracht.

Plan je vaccinatie

Ben je van plan om op reis te gaan naar Oeganda? Dan is het dus belangrijk dat je de verplichte en alle aanbevolen vaccinaties op tijd haalt. Reisvaccinaties kunnen uit meerdere prikken bestaan, het is dus aan te raden om op tijd te beginnen met het inenten van de verschillende vaccinaties voor Oeganda. Wanneer je weet welke verplichte en aanbevolen vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis naar Oeganda, kun je gemakkelijk en direct afspraken inplannen.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen