Meningokokken vaccinatie

Meningokokken

Meningokokkenziekte is een bacteriële infectieziekte. De bacterie komt bij gezonde mensen in de neus-keelholte voor. Overdracht vindt plaats via druppeltjes vanuit de neus-keelholte (spreken, niezen) of door direct contact (bijvoorbeeld zoenen). Kenmerkend zijn de soms razendsnelle ontwikkeling van ontsteking van de hersenvliezen, ruggenmergvliezen (nekkramp, meningitis) en/of een bloedvergiftiging (sepsis).

Meningokokkenziekte komt over de hele wereld voor. Er zijn diverse subtypes. In de regio ten zuiden van de Sahara in midden Afrika (‘meningitis belt’) komt vooral groep A (soms ook andere groepen) voor, met name tijdens het droge, hete seizoen. Meningokok serogroep A komt ook voor in India, China en het Midden-Oosten. Groep B komt vooral in westerse landen voor en groep C komt overal voor. Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland.

Kinderen krijgen sinds 2002 een inenting tegen meningokok type C. Vanaf mei 2018 krijgen kinderen de inenting tegen typen A, C, W en Y. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen deze inenting als ze 14 maanden oud zijn. Tieners krijgen ook een uitnodiging voor deze inenting. Inenting tegen meningitis type B zit (nog) niet in het RVP. Voor sommige reizigers is vaccinatie met vaccin tegen subtypen ACYW verplicht en/of aanbevolen.

Er bestaat een wisselend verhoogde kans op meningitis W bij mensen zonder nier(functie). Na het doormaken van influenza, bij kanker, diabetes, COPD, en niersufficiëntie en bij mensen met verminderde weerstand. Ongeveer 40% van alle gevallen doen zich voor bij 65+ers. Meer kans op meningitis B hebben mensen zonder milt(functie), maligniteiten, diabetes mellitus, chronisch obstructieve longziekten, levercirrose en intraveneus druggebruik.

De vaccins tegen meningokokken B zijn veilig bevonden. Zoals bij alle vaccinaties kunnen milde bijwerkingen worden verwacht. Zeer zeldzame reacties, zoals een ernstige allergische reactie, zijn niet uit te sluiten. Voor meer informatie en een overzicht van de meldingen van vermoede bijwerkingen na een vaccinatie kunt u terecht op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb