HPV vaccinatie

kinkhoest

HPV humaan papillomavirus is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Er zijn meer dan honderd verschillende HPV-virussen waar mensen mee besmet kunnen worden. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en je merkt er meestal niets van. Maar soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Het kan dan kanker en genitale wratten veroorzaken.

Het HPV-vaccin kan aan jongens en meisjes worden gegeven vanaf de leeftijd van 9 jaar. Het vaccin kan het beste worden gegeven wanneer je nog geen HPV-infectie hebt gehad, en vóórdat je de eerste keer seks hebt met een ander. Dan is de werking het best. Sinds 2009 krijgen meisjes van 12/13 jaar vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een HPV-vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2021 krijgen ook jongens de HPV-vaccinatie aangeboden. Het vaccin beschermt hen tegen penis-, anus-, mond-, en keelkanker. Het vaccin mag niet worden gegeven aan zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 9 jaar. Daar is het vaccin nooit goed voor onderzocht. Het vaccin is wel een aantal keer per ongeluk aan vrouwen gegeven die later zwanger bleken te zijn. Deze zwangere vrouwen en hun kinderen hebben geen problemen of afwijkingen gekregen door de vaccinatie.

Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen. Je hebt mét een vaccinatie 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen dan zónder vaccinatie. Dat is fors minder, maar niet helemaal nul. Je kan dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen. Vrouwen moeten daarom ook na HPV-vaccinatie op latere leeftijd om de 5 jaar een uitstrijkje laten maken om te checken op baarmoederhalskanker. Ook voor andere vormen van kanker, zoals kanker in vagina, anus, penis, mond of keel, geldt dat er nog steeds een kans is om het te krijgen, omdat er ook andere oorzaken zijn voor deze vormen van kanker dan HPV.

Het HPV-vaccin werkt lange tijd, maar hoe lang precies weten we nog niet. Dat komt, omdat het vaccin pas sinds 2006 gebruikt wordt. Bij mensen die toen zijn gevaccineerd tegen HPV werkt het vaccin nog steeds en hoeft er nog geen extra vaccinatie gegeven te worden.

Zoals bij alle vaccinaties kunnen er lichte bijwerkingen worden verwacht zoals slaperigheid, hoofdpijn en plaatselijke reacties zoals roodheid, zwelling en pijn op de injectieplaats. Deze bijwerkingen gaan na enkele dagen vanzelf over.