Zwanger op safari?

In Afrika ten zuiden van de Sahara komen malaria en Gele Koorts voor. Daar liggen de populairste plaatsen om op safari te gaan. Het oplopen van malaria is voor zwangeren (en voor het behoud van de zwangerschap!) levensgevaarlijk. Bovendien zijn niet alle medicijnen veilig voor het ongeboren kind. Het vaccin tegen Gele Koorts kan ook niet aan zwangeren gegeven worden. Ongeveer de enige gebieden waar beide ziekten niet voorkomen zijn Namibië en delen van Zuid-Afrika, maar malaria komt weer wel voor in het populaire Krugerpark. Raadpleeg als je zwanger bent en/of kleine kinderen hebt en op safari wilt gaan dus altijd een LCR-geregistreerde reizigersadviseur!

Met kleine kinderen naar de tropen?

Het antwoord voor de allerkleinsten (jonger dan 2-3 jaar) is eigenlijk nee. Dit geldt nog sterker onder de leeftijd van een jaar oud. Het malariabulletin vermeldt letterlijk: “Ook voor kleine kinderen moet een reis naar malariagebied sterk afgeraden worden. Ze lopen groot gevaar bij reizen naar gebied met (Multi)resistentie van P. Falciparum, omdat malaria tropica bij hen in korte tijd fulminant kan verlopen.” Hierbij komt dat voor kinderen (zeker onder een jaar oud) bepaalde middelen niet voorgeschreven mogen worden. Het wordt dan bijna onmogelijk om op voorhand een goede bescherming te bieden. Daarnaast komt een onschuldige aandoening als reizigersdiarree bij kinderen onder de drie jaar vaker voor

 

dan bij volwassenen en verloopt de aandoening heftiger met meer kans op uitdroging (en dus bijvoorbeeld ziekenhuisopname). Eenmaal op de lagere schoolleeftijd (ouder dan 5-6jaar oud) zijn de risico’s vergelijkbaar met die van volwassenen. Een extra aandachtspunt is dat kinderen vaker contact zoeken met zoogdieren (katten, honden, apen) die besmet kunnen zijn met hondsdolheid (Rabies). Ze worden vaker gebeten en hebben een grotere kans op ongemerkt contact met besmet speeksel door likken en/of krabben. Daarom is er voor kinderen eerder een indicatie tot vaccinatie en moet je dit heel goed in de gaten houden.