Vaccinaties Zuid-Afrika

Reisvaccinaties Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van Afrika. Het land omvat meerdere adembenemende natuurgebieden en is onder andere populair als vakantiebestemming om op safari-excursies de zogeheten ‘Big Five’ te spotten. Voor wijnliefhebbers is ook een bezoekje aan de wijnstreek Stellenbosch aan te raden en de prachtige wereldstad Kaapstad heeft elke reiziger iets te bieden. Om onbezorgd van deze bestemmingen te genieten, is het goed om na te gaan of je inentingen voor Zuid-Afrika nodig hebt. Ga daarom na of je voor je reis naar Zuid-Afrika vaccinaties moet halen en welke dit zijn. Op deze pagina lees je met welke inentingen reizigers naar Zuid-Afrika rekening moeten houden.

Zuid-Afrika vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • DTP
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Gele koorts
  • Hepatitis B
  • Tuberculose
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Zuid-Afrika

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Verplichte vaccinaties Zuid-Afrika

Wanneer je naar Zuid-Afrika reist vanuit een hoogrisicoland voor gele koorts (direct of op doorreis) dien je een vaccinatie voor gele koorts te halen. Gele koorts wordt veroorzaakt door een steek van een mug die het virus bij zich draagt. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer drie tot zes dagen. De symptomen variëren van milde griepverschijnselen tot ernstige verschijnselen zoals, koorts, bloedingen en braken. In het laatste geval is de ziekte vaak fataal. Het vaccin tegen gele koorts heeft meer bijwerkingen dan andere vaccins, waardoor bij zwangeren en ouderen per individu moet worden bepaald of het verantwoord is om het vaccin te nemen. Vraag aan een adviseur welke landen een hoogrisicoland voor gele koorts zijn en wanneer een vaccinatie nodig is vanwege een doorreis.

Aanbevolen vaccinaties Zuid-Afrika

De aanbevolen inentingen voor Zuid-Afrika zijn vaccinaties die niet verplicht zijn voor je reis naar Zuid-Afrika, maar wel worden aangeraden. De aanbeveling van deze vaccinatie(s) geldt voor alle reizigers. Je kunt de aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika eenvoudig en snel inplannen via onze website.

DTP

DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio; ziektes die gelukkig bijna niet meer voorkomen in Nederland. Iedereen die na 1950 is geboren en alle kindervaccinaties heeft ontvangen, is beschermd tegen deze aandoeningen. In Zuid-Afrika is de beschermingsgraad tegen deze ziekten helaas lager en komen ze dus vaker voor. Daarom is voor alle reizigers naar Zuid-Afrika een DTP-vaccinatie aan te raden. Voor iedereen die na 1950 is geboren en alle kindervaccinaties heeft gehad is één prik genoeg. Je bent dan 10 jaar beschermd tegen Difterie Tetanus en Polio. Als je bent geboren voor 1950 of nooit een DTP-vaccinatie hebt gehad, kun je het beste drie DTP-prikken halen.

Hepatitis A

Hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht, wordt veroorzaakt door een virus. Na besmetting ontstaat een ontsteking van de lever, met klachten als lusteloosheid, moeheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten. Het is mogelijk om hepatitis A op te lopen door met ontlasting besmet voedsel of water te nuttigen. Eén prik tegen hepatitis A zorgt voor één jaar bescherming, een tweede zorgt voor een volledige bescherming van 30 jaar.

Mazelen

De afkorting BMR staat voor de ziekten Bof, Mazelen en Rode hond. In Nederland worden bijna alle kinderen gevaccineerd tegen deze ziektes, waardoor deze de rest van hun leven beschermd zijn. Wanneer je niet (volledig) gevaccineerd bent, loop je in een aantal landen het risico om Bof, Mazelen en Rode hond op te lopen. Afhankelijk van je leeftijd, de vaccinaties die je in het verleden ontvangen hebt en of je een of meerdere ziekten hebt doorgemaakt, kan een BMR-vaccinatie zinvol zijn. Vraag je deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of een vaccinatie voor jou nodig is.

Rabiës

In bepaalde gevallen is het voor je reis naar Zuid-Afrika aan te raden om je te vaccineren tegen Rabiës (hondsdolheid). Rabiës is een herseninfectie die wordt veroorzaakt door een virus dat zich in het speeksel bevindt van besmette zoogdieren. Veel besmettingen worden veroorzaakt doordat mensen worden gebeten of gekrabd door een besmet dier, of een lik krijgen op een open wondje. De ziekte leidt bijna altijd tot de dood, dus het is verstandig om elk contact met dieren te vermijden in een regio waar hondsdolheid voorkomt. De vaccinatie tegen Rabiës bestaat uit twee prikken, waar minimaal een week tussen zit. Voor kinderen geldt dat ze drie inentingen moeten halen in een periode van vier weken. Wanneer je medicijnen slikt die afweerverlagend werken, is je prikschema anders.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Zuid-Afrika

Afhankelijk van de persoon en de soort reis zijn er nog meerdere vaccinaties om te halen voor je reis naar Zuid-Afrika. De noodzakelijkheid van deze vaccinaties is situatiegebonden, waardoor het verstandig is om voor je reis contact op te nemen met een een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Deze kunnen een advies op maat geven over de vaccinaties die jij nodig hebt. Hieronder vind je meer informatie over diverse persoons- en reisgebonden vaccinaties die mogelijk nodig zijn voor je reis naar Zuid-Afrika.

Gele koorts

In Zuid-Afrika zelf komt gele koorts niet voor, maar in sommige landen in de omgeving wel. Wanneer je in zo’n hoogrisicoland bent geweest en naar Zuid-Afrika (door)reist, ben je verplicht om je te laten vaccineren tegen gele koorts. Zie voor meer informatie hierover de alinea ‘Verplichte vaccinaties Zuid-Afrika’ bovenaan deze pagina.

Hepatitis B

De leverinfectie Hepatitis B wordt via een virus overgedragen door bloed of sperma van besmette personen. Daarnaast kun je de ziekte oplopen door het gebruik van gebruikte naalden of scheermesjes. De ziekteverschijnselen bestaan onder andere uit griepachtige symptomen, vermoeidheid en een gele verkleuring van de huid en de ogen. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6. Na een succesvolle, volledige vaccinatie ben je levenslang beschermd tegen de ziekte. Als je zeker wil weten of je levenslang beschermd bent, dien je drie maanden na je laatste vaccinatie bloed te prikken om de antistof-waarde in je bloed te bepalen.

Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die zijn naam leent aan de bacterie die de ziekte veroorzaakt: de tuberkelbacterie. Klachten die bij de ziekte horen zijn langdurig hoesten, ophoesten van bloed, griepverschijnselen, vermagering en vermoeidheid. Iemand die besmet is met open TBC kan de bacterie overdragen door te hoesten, als een ander de luchtdeeltjes met de bacterie erin inademt. De meest voorkomende vorm van TBC is longtuberculose. Of een TBC-vaccinatie nodig is, hangt af van je bestemming, reisduur, de omstandigheden van de reis en je medische situatie. Je kunt dit het beste navragen bij een reizigersverpleegkundige of reizigersgeneeskundig (huis)arts.

Maak nu een afspraak voor je inentingen

Veel vaccinaties bestaan uit meerdere prikken verspreid over een langere periode. Het is daarom aan te raden om tijdig je vaccinaties in te plannen, zodat je al je prikken hebt gehad voordat je vertrekt. Weet je al welke vaccinaties je nodig hebt? Plan dan hier gemakkelijk je vaccinaties in.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen